Over taal in wetenschap, media en filosofie

Friedrich Nietzsche en het aforisme

“Pas als de grondervaring is bereikt dat  er niets gemeenschappelijk meer is, ontstaat de vrijheid het gemeenschappelijke toe-te-eigenen”

Een geliefde schrijfstijl van Friedrich Nietzsche was de aforisme. Het aforisme vraag om uitleggingskunst. Bovenstaand is mijn aforisme waarin het denken en leven van Friedrich Nietzsche tot uitdrukking komt. In dit kleine stukje tekst is mijn hele interpretatie over leven, denken en zijn grote doel de übermensch samengebald. Friedrich Nietzsche vraagt ons hem goed te lezen. Leert mij goed te lezen (Morgenrood). We moeten hem als een koe leren lezen dat de woorden als een fysiologisch proces herkauwt en verteerd. Friedrich Nietzsche vraagt ons niet om hem wetenschappelijk te lezen, nee, hij vraagt ons om als wetenschapper, kunstenaar en politicus gelijk te lezen. Treedt voorbij het idealisme, treedt voorbij de imaginaire scheidslijnen, kijk naar binnen en ervaar hoe het lichaam de taal werkzaam laat zijn. Een eerste aangrijpingspunt om het het wordingsproces van kuddedier tot individu van Friedrich Nietzsche in het oog te krijgen is zijn perspectief op taal.